Anem a conèixer més una senzilla activitat amb les regletes: "joc d'equilibris amb regletes Cuisenaire".
En aquest cas per a nens d'entre 5 i 7 anys (tot i que no descarto que puguin interessar a nens més grans).
Les seguidors de Aprenent Matemàtiques (i els seguidors) sabeu que per a mi les regletes són el material més polivalent i útil que existeix en Primària. No obstant això, el seu ús es pot començar des de l'últim any d'Infantil.
És un material que permet que els nens desenvolupin moltes de les capacitats que estan involucrades en el desenvolupament del pensament lògic-matemàtics.
Amb les regletes els nens observen, fan hipòtesis, les corroboren o les descarten, dedueixen relacions entre les regletes que poden traduir a relacions numèriques, etc. Són moltes les activitats que es poden plantejar amb les regletes. En el meu curs en línia Treballant amb regletes trobaràs 153 activitats per a realitzar amb nens i nenes de 5 a 16 anys.
Les activitats que avui vull compartir amb tu són autoria de la mestra Sandra Esteve Pobla. Les presentar durant un curs que vaig impartir per al CRIF Les Acacias de Madrid. El curs es va centrar en el treball amb les regletes en Infantil. Al finalitzar-, cada docent havia d'elaborar una activitat on fes servir regletes, a continuació veurem la proposta de la Sandra.
JOC D'EQUILIBRIS AMB REGLETES
Aquesta activitat està recomanada per a nens de 4 anys o més, sent útil sempre que els nens estiguin començant amb l'ús de regletes. L'objectiu de l'activitat és familiaritzar-se amb elles. A través del joc els nens coneixeran els colors i les mides i seran capaços de distingir les diferents regletes.
A cada àrea d'Educació Infantil podem observar altres objectius que també treballarem amb aquesta activitat:
• Coneixement de si mateix i dels altres
Com es tracta d'un joc amb molta llibertat d'acció, els nens desenvolupen la seva autonomia personal. A més pot servir per expressar les emocions durant el joc.
• Coneixement de l'entorn
Els permet conèixer les regletes amb un material manipulatiu a més de familiaritzar-se amb diferents colors i mides, informació que podran aplicar a altres objectes del seu entorn.
• Llenguatges: comunicació i representació
A partir de les relacions i construccions amb les regletes, animarem als nens a expressar verbalment el que han experimentat a través del joc.
Materials necessaris per a la realització de l'activitat
- Una caixa de regletes Cuisenaire
- Un dau de colors o un dau tradicional amb 6 o més cares. El que veieu a l'activitat ho he fet amb comptes tipus Hama ( aquí pots trobar-les).
participants:
De 2 a 6 jugadors.
Desenvolupament de l'activitat
Es col•loca una caixa de regletes Cuisenaire al centre de la taula i un donat de colors (veure materials). A continuació, s'estableix l'ordre dels jugadors, per a això, podem utilitzar el mateix donat. El nen o nena que després de tirar el dau, aconsegueixi que surti la cara groga, serà el que comenci el joc. La resta de tirades s'organitzaran en el sentit de les agulles del rellotge.
D'aquesta manera, cada nen tindrà el seu temps de joc, que consistirà en llançar el dau, observar el color que li ha tocat i buscar la regleta d'aquest color.
Un cop localitzada la regleta del color del dau, aquesta es col•locarà sobre la taula, iniciant així, la seva torre. Després d'aquesta acció, el nen o nena acabarà el seu torn de joc, fins a la seva següent torn.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada